Soja-Allergie
Home.
Soja.
Voedselallergie.
Soja Allergie.
Etiketten.
Productenlijst.
Eigen ervaring.
Links.
Gastenboek.
E-mail.

Wat is soja-allergie?
Ook in soja zitten eiwitten waarop men allergisch kan reageren.
Soja (bestanddelen) worden zeer veel verwerkt in allerlei producten en dat gebeurt heel vaak, zonder dat men duidelijk kan nalezen of er echt soja in verwerkt zit.

Wanneer op de verpakking staat ‘moderne biotechnologie’ of ‘genetisch gemodificeerd’ dan is de kans groot dat soja verwerkt is (of mais).
De term "gemodificeerd zetmeel" daarentegen zegt niets over het gebruik van soja, maar duidt de wijze van verandering van het zetmeel aan. het is dan d.m.v. verhitting of op basis van zuren veranderd. Het kan dus om gewoon tarwemeel gaan.
Bij hele jonge kinderen komt het regelmatig voor dat er een koemelkeiwit-allergie ontdekt wordt. Voorheen werd er dan meestal sojamelk voorgeschreven, maar omdat ontdekt is dat er dan een grote kans bestaat op het ontwikkelen van een soja-allergie, wordt er uit voorzorg dan ook vaak aanbevolen om geen sojaproducten te gebruiken. Tegenwoordig krijgt zo’n kind dan vaak allergeen vrije melk. Het kan gebeuren, maar het moet niet gegeneraliseerd worden. Niet ieder kind zal allergisch gaan reageren op soja-eiwitten. Het zal dus goed moeten worden uitgezocht of het zo is. Daarna kan men dan stappen ondernemen om de allergie tegen te gaan.

Verschijnselen
Verschijnselen die voorkomen bij soja-allergie zijn o.a. galbulten, een piepende ademhaling en diarree. De reactie kan variëren van licht tot ernstig. Verder kan er ook bij soja-allergie een anafylactische shock optreden (zie verschijnselen bij voedselallergie).